Министерството за труд и социјална политика ги соопштува следните празници по Бадник и Божиќ. Неработниот ден е утврден согласно со Законот за празниците. Ова се следните денови: За сите граѓани на РМ 1 јануари (среда), Нова година; 7 јануари (вторник), Божиќ, првиот ден на Божиќ според православниот календар; 20 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар; 1 мај (петок), Ден на трудот; 24 мај (недела) Св. Кирил и Методиј, Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден; 24 мај (недела), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден; 2 август (недела), Ден на Републиката, односно 3 август (понеделник) е неработен ден; 8 септември (вторник), Ден на независноста; 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е неработен ден; 23 октомври (петок), Ден на Македонската револуционерна борба; 8 декември (вторник), Св. Климент Охридски За граѓаните од православна вероисповед 6 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божиќ; 19 јануари (недела), Богојавление (Водици); 17 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден; 5 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден; 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица); За граѓаните од католичка вероисповед 13 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден; 1 ноември (недела), Празникот на сите светци; 25 декември (петок), првиот ден на Божиќ; За граѓаните од муслиманска вероисповед 31 јули (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам; За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ 22 ноември (недела), Ден на албанската азбука; За граѓаните припадници на српската заедница во РМ 27 јануари (понеделник), Свети Сава; За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ 8 април (среда), Меѓународен ден на Ромите; За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ 23 мај (сабота), Национален ден на Власите; За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ 28 септември (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур; За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците; За граѓаните припадници на турската заедница во РМ 21 декември (понеделник), Ден на наставата на турски јазик.