Антикорупционерите бараат од Владата да го раскине договорот за закуп на кабинетските простории на поранешниот престедател Иванов во комплексот висококатници Џевахир Скај сити. Според комисијата постапката е направена нетранспарентно и на блиско лице , а за сите трошоци се плакаат околу 4 5000 евра без платите на вработените. Антикорупциска предлага и да се поднесе иницијатива до Уставниот суд за преиспитување на привилегиите кои им припагаат на бившите претседатели и тие временски да се ограничат, а не да бидат доживотни . За десет години државата за нивните трошоци потрошила над ден милион евра, велат престеметките на комисијата. Ова е недозволиво во една сиромашна и мала земја, вели пресетедателката на антикорупциска, псоочувајки дека во регионот ние сме редок случај за доживотните привилегии на поранешните шефови на државата.

На денешната седница Комисијата се произнесе и како ненадлежна во случајот кој го откри просветниот инспектор Иливески а се однесува на незаконските унапредувања на тројца државни функционери на ДУИ, министерот за образовабие инаука Арбр Адеми, заменик министерот за внатрешни Агим Нухиу и директорот на Државниот завод за индустриска сопственост Сафет Емрули на државниот универзитет во Тетово.

Инспекторот Иливески кој беше деградиран на пониско работно место поради своето откритие , најави дека нема да се откаже од правдата и ако треба ке оди до Стразбур.

Фото за вовед: YouTube видео: Категорија: МакедонијаНовинар: Сања Сеизова Мрмова