Најнови вести

Историја

Александар Турунџев (1872 – 1905)

Александар Турунџев (1872 – 30 август 1905) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација. Тој роден е во 1872 година во с. Горно (Врбени), Леринско. Во редовите на ТМОРО се вклучил многу млад, најнапред како четник, а потоа како војвода. За време на Илинденското востание со својата чета зел активно учество во борбите кај Леринско. …

Повеќе

РУСИЈА СЕ ЗАЛАГАЛА ЗА МАКЕДОНИЈА ВО ЕТНИЧКИТЕ ГРАНИЦИ: Дел од договорот за соработка помеѓу ВМРО и Руската советска република, потпишан од Тодор Александров

Голем дел на делумни познавачи на историјата во изминативе две-три години се обидуваа во рамки на политиката на САД за ширење на русофобијата на Балканот но и во Македонија, да ја претстават Руската Федерација како непријател на Македонските интереси, притоа прикривајќи голем дел од работите кои Русија во текот на …

Повеќе

Алкет I (576п.н.е – 547 п.н.е)

Алкет I (576п.н.е – 547 п.н.е)  бил македонски крал. Живел во VI век п.н.е. и бил петти во династијата Аргеади. Владее со „земјата на Македонците“ и државата ја проширува на цела Пиерија, Ботиаја и Алмопија. Херодот го споменува Алкет како син на кралот Ероп I и Никаноја. Хрониката на Есевиј вели …

Повеќе

Аероп I (602 п.н.е.–576 п.н.е)

Аероп I бил крал на Македонија од династијата на Аргеадите, син на Филип I, правнукот на Пердика I, четвртиот крал на династијата и татко на Алкет I. За крал е прогласен уште во лулка, на бојното поле пред битката со Илирите, зашто (според Jустин) „на Македонците не им недостига храброст, …

Повеќе

Аргеј I ( 678-640 п.н.е )

Аргеј I бил крал на Македонија од околу 678 п.н.е. до околу 640 п.н.е.. Го наследил татка си Пердика I. Во преданието се раскажува  дека Македонките биле заслужни за победата на Аргеј I во битката со Галаур, кралот на Тавлантите, кој превзел разбојнички напад врз македонското кралство. Македонскиот крал не …

Повеќе

Пердика I ( 700 п.н.е. до 678 п.н.е )

Пердика I — крал на Македонија кој владеел од 700 п.н.е. до 678 п.н.е.. Пердика е познат како прв крал кој ги обединил поголемиот дел од македонските племиња. Според легендата раскажана од Херодот, Пердика заедно со своите браќа Аероп и Гаван, работеле кај некој крал од Горна Македонија. Секој ден за …

Повеќе

Каран (808 – 778 п.н.е)

Каран (808 – 778 п.н.е, а според некои извори 825 – 778) според некој податоци е првиот крал на Македонија. Каран е основач на династијата Аргеади и е предок, чукун-дедо на Александар III Македонски по 17 колено. Каран потекнува од семејството на Теменидите од Арг. За него постојат повеќе преданија. Го основал …

Повеќе

Кралеви на Античка Македонија

Античка Македонија е античко кралство на територијата на денешна Република Македонија и северна Грција (Егејска Македонија) во кое живееле Античките Македонци. Античка Македонија станува важна држава во IV век п.н.е по покорувањето на грчкитеполиси од страна на кралот Филип II Македонски. Неговиот син, Александар Македонски, успеал да го освои Персиското …

Повеќе

Кралското семејство кое 150 години ја убива Македонија

Поради големата читаност на веста-најава за оваа тема, објавена на република.мк, а и во контекст на дебатите за Балканските војни, овојпат го објавуваме целиот текст оригинално објавен во неделникот Република на 7 јуни 2013 година. Локација: Софија. Период: 12-14 јули 1935 година. Настан: Рели трка меѓу југословенските „Соколи“ (меѓу нив …

Повеќе

Внатрешна Македонско Револуционерна Организација (ВМРО)

ВМРО е револуционерна организација која е основана на 23 октомври 1893 г. (според стариот календар) во Солун. Целта на оваа организација е добивање на автономија за Македонија и  Одринска Тракија преку револуционерна борба. Основачи на ВМРО се шестмина револуционери интелектуалци: Дамјан Груев, д-р Христо Татарчев, Петар Поп Арсов, Иван Хаџи Николов, …

Повеќе