„IBM“: Иднината е човек плус машина, а не човек против машина

На „CES 2018“, Бриџит Карлин од „IBM“, во панел заедно со Нед Финкл од „Nvidia“, зборуваше за нешто што возбудува многу луѓе денес: промената на работната сила во иднина, кога вештачкиот интелект (ВИ) и роботите, ќе бидат многу распространети. Според двајцата ова е иднина, која речиси е тука, но воопшто не смее да не плаши.

Карлин нагласи дека машините се тука за го поддржуваат човекот, а не како фактори кои сакаат да го заземат неговото место. Се разбира, чисто технички тие ги заменуваат работниците, откако побрзо и неуморно ги извршуваат нивните физички должности, но тоа се случува со векови.

Она што човекот треба да го разбере, според Финкл и Карлин, е неговата нова улога како регулатор на машината – онаа без која таа не може. Карлин додаде дека независно од стравот дека машините ќе ги преземаат работните места на луѓето, иднината е „човек плус машина, а не човек против машина“ и тоа е вид на потребна еволуција.

За Карлин, најзначајната улога на суперкомпјутерот на „IBM“ – „Watson“, е да обезбеди анализа на податоци и интуитивни решенија за специфични проблеми. Таа додаде дека најважно во моментот е обуката на луѓето во посебни програми за работа со вештачка интелигенција – за да се прошири и „обучи“, таа има потреба од луѓе кои работат со неа. Се постигнува завршен круг, во кој продуктивноста зависи од адаптивноста.

„Образованието е најважно во овој момент, како и да ја подготвиме следната генерација вработени – уште од моментот кога се студенти, за да го имаат следното ниво вештини потребни за да работат добро со машините“.

Причината е дека има нови, непознати досега, позиции во кои едно лице мора да се здружи со ВИ и речиси да се спои со неа. Панелот, исто така, се осврна на потребата од регулативи во однос на личните податоци со кои располага ВИ.

Исто така прочитајте

Samsung претстави речиси завршен смартофон на виткање со 7.3 инчен дисплеј на CES!

Веќе подолго слушаме за смартфонот на виткање на Samsung, а компанијата кончено реши да претстави …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *