Сепак К-15 не важи за сите во приватниот сектор

Регресот за годишен одмор или К-15 и годинава им следува на вработените во приватните компании од стопанството. Единствениот услов кој треба да се сполни за да се има право на регресот за годишен одмор е работникот да работи најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач…

Меѓутоа, овој Закон не важи за сите, барем така велат од чевларската индустрија.

Ниту минатата година ништо не виделе од К-15, а знаат дека тоа ќе се случи и годинава.

– Случајно отидов да си го проверам работниот стаж. Таму се ми стана јасно, зошто јас и моите колеги, кои работиме во чевларска фирма нема да земеме К-15. Услов за К-15 е нели шест месеци да работиш во иста фирма. Нашиот газда, размислил добро, а верувам дека има и уште многу такви како него. Два дена сме работеле одјавени, а потоа пак не пријавил, раскажува вработена во чевларска фирма.

За кого е Законот се прашуваат тие? Тој е чист пред надлежните, а тие без пари.

Чевларската индустрија во Македонија е оставена на милост и немилост на газдите. Владата донесува Закони, но газдите секогаш знаат да најдат “дупка”. Се збогатуваат на грбот на своите работници, кои не земаат ниту минимална плата, велат чевларите.

Исто така прочитајте

Корисниците на ВИП останаа без телефони и интернет на два часа

Половина Македонија без мобилни телефони и интернет. Попладнево падна мрежата на Оне Вип.Корисниците на неговите …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *