Предраг Луциќ: Песна за Предраг Самарџиски

По тешко боледување, на 10 јануари во Сплит почина Предраг Луциќ, реномиран хрватски новинар, писател, поет, хуморист и режисер, познат во целиот балкански регион. Предраг Луциќ е роден 1964 во Сплит. Тој е еден од основачите на легендарниот неделник „Ферал Трибјун“, а го започна и уредувањето на Фераловата библиотека. Од летото 2009 во риечкиот весник „Нови лист“ тој пишуваше дневна колумна под наслов „Трафика“.

Интересно Луциќ има објавено и осум песни на македонски напишани по патувањето низ Македонија, кое го организираа Независни писатели на Македонија во 2005 година.

Една од тие песни му е посветена и нашиот кошаркарски репрезентативец Предраг Самарџиски кој тогаш настапуваше за КК Партизан.

ПРЕДРАГ САМАРЏИСКИ

Во македонскиот Глобус

Што се вика Фокус

Читам интервју со кошаркар

Кој вели

Во Македонија сум изрод

А во Партизан сум ѕвезда

Ех да е Синан Гуџевиќ овде

Тој епиграмски би му рекол

Во Партизан дека може и да биде ѕвезда

Но во Ѕвезда не и партизан

А и во Партизан

Мајсторче

Ете

Дека дошле некои такви времиња

Дури и ѕвезда може да се биде

Но никако

Никако партизан

Исто така прочитајте

Уште еден тим на Феникс замина на настап во Европската лига

Селекцијата на млади кошаркари родени 2003 година, на екипата на Фенис 2010 од Скопје, отпатува …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *