Осуден поранешниот менаџер на „Фолксваген“ за скандалот Дизелгејт

Оливер Шмит, поранешен главен менаџер на германскиот автомобилски концерн „Фолксваген“, е осуден на седум години затвор во САД под обвинение за фалсификување на податоци за емисиите на штетни материи во атмосферата.

Како што објави „Асошиејтед прес“, оваа казна беше максимална којашто можеше да му биде изречена на Шмит во рамките на подигнатиот случај. Како што рече судијата, обвинетиот ги скрил фактите за нарушувањата со цел да развие своја кариера.

Скандалот на Volkswagen во САД настана по откривањето на лажираните податоци за емисијата на штетните материи, кои се исфрлаат од возилата на оваа марка, а се опремени со дизел мотори. Обвинетиот во дизел автомобилите вградувал софтвер кој ги менувал техничките индикатори за емисиите на штетните материи. Подоцна се откри дека тие ја надминуваат нормата за загадување на воздухот дури и за 30-40 пати. Компанијата призна дека е виновна и беше обврзана на американските власти да им плати казна од 4,3 милијарди долари.

Исто така прочитајте

Семејство Клуни во авион: Клуни им поради шапки на патниците

Џорџ и Амал Клуни често патуваат заедно, но тие веќе се придружени од нивните деца. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *