Мусака со компири

Состојки :

  • 500 г мешано мелено месо
  • 100 м масло за готвење
  • 1 главица кромид
  • 4-5 поголеми парчиња компири
  • ½ л млеко
  • јајца
  • малку сол, црн пипер, црвен пипер

Подготовка :

  1. 1.Месото се пржи во подлабоко тавче со 100 грама зејтин и претходно ситно исечкан и пропржен кромид. При крај се додава сол, бибер и црвена пиперка.
  2. 2.Компирите се лупат и се сечкаат на кругови со дебелина до 3-4 милиметри.
  3. 3.Во подлабок плех со средна големина, се реди компирот, а кога се ќе се покрие се става меленото месо.
  4. 4.Одозгора се покрива со уште еден ред компири и се се прелева со изматени 3 јајца со половина литар млеко.
  5. 5.Се пече во загреана рерна на 220 степени, околу 45 минути.

Исто така прочитајте

Предлог-рецепти со Битолски путер за совршен семеен неделен ручек

Вечната дилема на секое семејство во недела е што да се подготви за вкусен неделен …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *