Мусака со компири

Состојки :

  • 500 г мешано мелено месо
  • 100 м масло за готвење
  • 1 главица кромид
  • 4-5 поголеми парчиња компири
  • ½ л млеко
  • јајца
  • малку сол, црн пипер, црвен пипер

Подготовка :

  1. 1.Месото се пржи во подлабоко тавче со 100 грама зејтин и претходно ситно исечкан и пропржен кромид. При крај се додава сол, бибер и црвена пиперка.
  2. 2.Компирите се лупат и се сечкаат на кругови со дебелина до 3-4 милиметри.
  3. 3.Во подлабок плех со средна големина, се реди компирот, а кога се ќе се покрие се става меленото месо.
  4. 4.Одозгора се покрива со уште еден ред компири и се се прелева со изматени 3 јајца со половина литар млеко.
  5. 5.Се пече во загреана рерна на 220 степени, околу 45 минути.

Исто така прочитајте

Како да декорирате новогодишни колачи?

Уште неколку дена до Новата година. Сигурно веќе ја имате испланирано вашата празнична трпеза, но …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *