Колач од чоколада

Подгответе вкусен десерт, колач од чоколада.

Состојки:

За пандишпан:

4 јајца

100 грама шеќер

200 грама маргарин

100 грама чоколада за готвење

60 грама брашно

1 кесичка прашок за печење

За глазура:

500 мл слатка павлака

200 грама чоколада за готвење

1 лажица шеќер

Подготовка:

Ги одвојуваме жолчките од белките. Белките ги матиме со миксер додека не станат цврсти и ги тргаме настрана, во друг сад ги матиме жолчките и шеќерот додека да станат пенести.

На оган го топиме маргаринот и чоколадата за готвење и ги додаваме во смесата со жолчките, потоа го додаваме брашното и прашокот за печење.

Целата смеса добро ја матиме со миксер, па на крај ги додаваме изматените белки и рачно матиме. Тавата за печење ја премачкуваме со маргарин, ја истураме измешаната смеса и печеме во загреана рерна 20 минути на температура од 180 степени.

Во сад на оган ја ставаме слатката павлака, чоколадата за готвење и шеќерот, потоа непрекинато мешаме и чекаме смесата да се растопи, а потоа ја преливаме растопената глазура врз изладениот пандишпан.

Целиот колач го ставаме во ладилник за да се излади неколку часа, потоа го сечеме колачот и сервираме.

Исто така прочитајте

Рудолф – новогодишни мафини за сите деца

Класичните чоколадни мафини со неколку дополнителни чекори можат да се претворат во преслатки новогодишни и …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *