Дома Свет Голема кражба од мртвиот Гадафи: Од замрзнатите сметки на покојниот либиски водач...

Голема кражба од мртвиот Гадафи: Од замрзнатите сметки на покојниот либиски водач мистериозно исчезнале милијарди евра

78
Сподели
Од средствата на поранешниот либиски претседател Муамер Гадафи кои се замрзнати во Белгија исчезнале 10 милјарди евра.
Во ноември 2013 година на сметките на фирмите на гадафи во белгијските банки имало 16 милијарди евра, а 2017 година кога бил одобрен пристапот на тие средства имало пет милијарди евра.
– И понатаму постои нешто помалку од 5 милијарди евра на четири сметки  отворени во Euroclear Bank SA, вели Дени Гоемен, потпарол на белгиското обвинителство.
Преостанатите средства се и понатаму предмет на одземање, но до сега банката наводно одбивала пристап на сметките, поради што обвинителството се заканува со драстични мерки.
Белгиските судски органи наводно исчезнувањето на парите го забележале есента во 2017 година, кога истражниот судија Мишел Клаи, кој бил задолжен за истрагата за наводното перење на пари во кругот на Гадафи, побарал одземање на замрзнатите либански средства.
Тие средстава се замрзнати од март 2001 година во склоп на Резолуцијата УН 1973 година. Белгија никогаш не побарала одмрзнување на овие средства.
Според извештаите во весниците, постојат многу индикации и дека Белгија не ги почитувала правилата на УН околу замрзнатите либански средства. Пред 2011 година кога беше соборен Муамер Гадафи, Либија беше голем извозник на нафта. За подобро да се контролилара во 2006 година Владата ја создаде Libian Investment Authoriti да инвестира пари добиени од продажбата на нафтата во странство.
Меѓутоа, со интервенцијата на НАТО во 2001 година, УН вовела санкции против либијската влада, и таму практично одзела 67 милјарди долари од ЛИА, која постоела во ЕУ и САД, ВО ЕУ, меѓутоа националната влада ги замрзнала само оргиналните своти, додека каматите и девиднтите настанале после 2011 и тие биле слободни.
Истрагата од минатиот месев е спроведена во Брисел покажала дека некој редовно ја зема каматата на тие 16 милјарди евра од сметката на Гадафи.
Сепак, додека се води правната војна околу протолкувањата дали испалтата на каматата е дозволена или не, останува прашањето – каде исчезнаа 10 милијарди евра?

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here