Дома Рецепти Викенд трпеза – Куглов со сирење и сланина

Викенд трпеза – Куглов со сирење и сланина

119
Сподели

Времето на печење е 50 минути, а времето на подигнување на тестото е три ипол часа. Резултатот – уживање во врвен вкус!

За тестото потребно е – 1 лажица квасец, 4 дл вода (млака), 600 грама брашно (плус малку брашно за да се нароси на работната површина), 2 лажички шеќер, 1 лажичка сол, прстофат црн пипер, 120 грама путер.

За полнење – 50 грама сирење пекорино (или друго тврдо сирење), 100 грама кулен, 100 грама сушена сланина, 100 грама димен кашкавал, 50 грама пармезан.

За премачкување – 1 изматено јајце

Подготовка

Претурете го брашното во голем сад, додадете го квасецот, сол, црн пипер, путер и на крајот млаката вода, па замесите тесто. Обликувајте го тестото во форма на куглоф и ставете го во намрсен сад и покријте го со фолија. Оставете го околу 1 час ипол за тестото да нарасне.

Наросете ја работната маса со брашно, премесете го тестото во правоаголна форма (околу 40 см на 65 см), отсечете ги лентите на краевите за да ја поправите формата, а истите ленти ќе ги искористите за завцрстување на фарбаните јајца на врвот на лепчето.

Ставете ги врз тестото изренданото пекорино, исечканиот кулен и сушена сланина, исечканиот димен кашкавал и изренданиот пармезан. Направете ролат од тестото во форма на куглоф, потоа ставете го во сад за печење за куглоф. Оставете уште еден час тестото да отстои за да се поткрене. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 200 степени.

На крајот премачкајте ја површината на куглофот со изматено јајце и печете го куглофот во загреана рерна околу 45-50 минути.

MакMода

Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here